Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podział majątku małżeńskiego a podatek od spadków i darowizn
Pytanie podatnika: Małżonkowie przed rokiem 2000 nabyli spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego. Prawo to zostało nabyte do majątku wspólnego małżonków. W styczniu 2010 r. Sąd orzekł rozwód małżonków. W chwili obecnej istnieje konieczność dokonania podziału majątku byłych małżonków, na podstawie sądowego podziału majątku. Lokal mieszkalny stanowiący współwłasność w częściach ułamkowych na skutek podziału przypadnie byłemu małżonkowi, który tytułem spłaty nabywanej części o wartości 450.000 zł dokona zapłaty kwoty 150.000 zł na rzecz Wnioskodawczyni. Będzie to całość świadczenia pieniężnego jaka zostanie zapłacona drugiej stronie. Czy w związku z przedstawionym stanem faktycznym powstanie obowiązek podatkowy w podatku od spadków i darowizn?

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pani, przedstawione we wniosku z dnia 28.03.2011 r. (data wpływu 01.04.2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od spadków i darowizn w zakresie podziału majątku małżeńskiego - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 01.04.2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od spadków i darowizn w zakresie podziału majątku małżeńskiego.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Małżonkowie przed rokiem 2000 nabyli spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego. Prawo to zostało nabyte do majątku wspólnego małżonków. W styczniu 2010 r. Sąd orzekł rozwód małżonków. Po rozwodzie nie dokonano podziału majątku wspólnego małżonków, ustała jedynie wspólność majątkowa małżeńska. Jeszcze przed rozwodem małżonkowie złożyli do spółdzielni mieszkaniowej wniosek o przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego w odrębne prawo własności. Po orzeczeniu rozwodu byli małżonkowie podpisali akt notarialny ze spółdzielnią mieszkaniową na podstawie którego doszło do przekształcenia prawa spółdzielczego w odrębne prawo własności. Na skutek rozwodu ustała majątkowa współwłasność małżeńska, natomiast byli małżonkowie stali się współwłaścicielami nieruchomości mieszkalnej stanowiącej odrębną własność w częściach ułamkowych o wartości 450.000 zł każde z nich. Zatem co do wyodrębnionego prawa własności nieruchomości nie powstała wspólność majątkowa małżeńska. W chwili obecnej istnieje konieczność dokonania podziału majątku byłych małżonków, na podstawie sądowego podziału majątku. Lokal mieszkalny stanowiący współwłasność w częściach ułamkowych na skutek podziału przypadnie byłemu małżonkowi, który tytułem spłaty nabywanej części o wartości 450.000 zł dokona zapłaty kwoty 150.000 zł na rzecz Wnioskodawczyni. Będzie to całość świadczenia pieniężnego jaka zostanie zapłacona drugiej stronie. Z niniejszym wnioskiem Wnioskodawczyni wystąpiła w imieniu własnym.

W związku z powyższym zadano następujące pytania:

Czy w związku z przedstawionym stanem faktycznym:

powstanie obowiązek podatkowy w podatku dochodowym od osób fizycznych...
powstanie obowiązek podatkowy w podatku od spadków i darowizn...
powstanie obowiązek w podatku od czynności cywilnoprawnych, jeżeli tak to od jakiej kwoty...
organ podatkowy może kwestionować fakt nabycia udziału we współwłasności za kwotę 150.000 zł w przypadku, gdy wartość rynkowa udziału w nieruchomości wynosi 450.000 zł, w przypadku faktycznej zapłaty tytułem spłaty podzielonego majątku...

Niniejsza interpretacja indywidualna dotyczy podatku od spadków i darowizn. W zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych oraz podatku od czynności cywilnoprawnych zostaną wydane odrębne rozstrzygnięcia.
Zdaniem Wnioskodawcy
Ad. 2
Opodatkowanie podatkiem od spadków i darowizn
Stosownie do art. 1 ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn...

źródło : podatki.biz
Odpowiedz

Dobre to Smile Dzięki przyda się może kiedyś w przyszłości lecz na razie to chyba nie... :]
Oby więcej takich informacji .
Odpowiedz

Wszystko głównie zależy od intercyzy, czy była podpisana.
Odpowiedz

W których przypadkach da się uniknąć podatku od darowizny. Zobaczcie kiedy: http://darowizna.waw.pl/umowa-darowizny/
Odpowiedz

Niestety na samych kwestiach skarbowych ja się całkowicie nie znam, ale mnie najbardziej interesowało to ile w ogóle może trwać sprawa o podział majątku. Udało mi się odpowiedź znaleźć w https://www.polka50plus.pl/sprawa-o-podz...-ile-trwa/ i jestem zdania, że jak najbardziej taka wiedza może się każdemu przydać.
Odpowiedz

Podział majątku Bydgoszcz to skomplikowana sprawa, ponieważ dwójka osób musi podzieli się majątkiem.
Odpowiedz

Poniekąd gdy chodzi o wszelkiej maści sprawy rozwodowe to ja jeszcze chcę powiedzieć, ze także niezwykle ważną opcją jest to aby wiedzieć jakie mogą być skutki rozwodu bez orzekania o winie. na pewno zachęcam każdego do zapoznania się z wpisem ze strony https://nowawrzesnia.pl/artykul/jakie-mo...tki/967613 gdyż to tam bardzo dobrze to wyjaśniono.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 iAndrew & Melroy van den Berg.