Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Który fundusz emerytalny ?
Który fundusz emerytalny postanowiliście wybrać dla siebie ? Według wielu, w tym i moich opini jednym z lepszych pomysłów dla nas jest ING NN OFE które oferuje bardzo dogodne warunki. Czy Wy dbacie już o swoją przyszłość ? JEśli tak, napiszcie u kogo i w jaki sposób.
Odpowiedz

Nie mam swojego pretendenta, jedank wiem że Alior bardzo dobrze sobie radzi w tym wypadku.
Odpowiedz

Powiem wam tak miesiąc temu zainteresowała mnie reklama Indywidualnego konta emerytalnego (IKE) i indywidualne konta zabezpieczenia emerytalnego (IKZE), poczekałem na konsultanta by oddzwonił i okazało się prawdą że my POlacy możemy mieć własną emeryturę wyższą ale w niemieckim banku. Więc może się okazać w przyszłości że ta nasza dodatkowa emerytura będzię tą główną.
Myślicie że to niemożliwe ale to prawda w dbEmerytura można mieć już emeryturę w wysokości 3000 zł za składkowe 254 zł.
Odpowiedz

Patrząc na swój przykład domyślam się że niewiele osób wybiera samodzielnie fundusz emerytalny czekając na losowanie z ZUS-u a później dopiero sprawdza, na jaki zmienić, zamiast od razu się tym zająć.
Odpowiedz

Na pierwszym miejscu w rankingach OFE jest ING. Mają najlepsze zyski i najwięcej klientów. Ale obawiam się, że sam II filar nie wystarczy i każdy powinien pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu.
Odpowiedz

Też jestem tego zdania, sam ZUS i OFE nie zapewnią nam dostatecznie wysokiego świadczenia emerytalnego. Osoby o przeciętnych zarobkach powinny skorzystać z III filaru, gdzie wybór dodatkowych form oszczędzania jest coraz większy.
Odpowiedz

Temat systemu emerytalnego jest ostatnio coraz częściej komentowany, bo wzrasta niezadowolenie obywateli. Dodatkowa forma oszczędzania może się przydać, o ile nie zrezygnujemy z niej po krótkim czasie.
Odpowiedz

(30.12.2012, 11:54)darrria33 napisał(a): Też jestem tego zdania, sam ZUS i OFE nie zapewnią nam dostatecznie wysokiego świadczenia emerytalnego. Osoby o przeciętnych zarobkach powinny skorzystać z III filaru, gdzie wybór dodatkowych form oszczędzania jest coraz większy.

problem tkwi niestety w tym, że nie każdego jest na to stać, bo składki zus i podatki są tak wysokie, ze to co nam zostaje ledwo starcza na życie
Odpowiedz

Dokładnie. Niestety niewielu stać na III filar emerytalny. Ale z drugiej strony zabezpieczamy wtedy swoją przyszłość. Jeżeli jest tylko taka możliwość, lepiej odkładać pieniądze jak najszybciej Wink
Odpowiedz

Ja wpłacam regularnie trochę środków na IKE z funduszami inwestycyjnymi ING (IKE plus), zresztą w ING mam też OFE. Wszystko wygodnie przez Internet, jest kilkanaście funduszy do wyboru, no i nie zapłacę podatku Belki. Zarabiam bardzo przeciętnie, a 50 czy 100 zł miesięcznie to nie dużo, żeby już się zbierało na przyszłość.
Odpowiedz

Ja polecam OFE w Nordea:

Sam korzystam i jestem zadowolony Wink
Odpowiedz

(23.05.2013, 09:22)manieczka napisał(a):
(30.12.2012, 11:54)darrria33 napisał(a): Też jestem tego zdania, sam ZUS i OFE nie zapewnią nam dostatecznie wysokiego świadczenia emerytalnego. Osoby o przeciętnych zarobkach powinny skorzystać z III filaru, gdzie wybór dodatkowych form oszczędzania jest coraz większy.

problem tkwi niestety w tym, że nie każdego jest na to stać, bo składki zus i podatki są tak wysokie, ze to co nam zostaje ledwo starcza na życie

Niestety tak już jest... Ale jednak odkładanie samemu środków pieniężnych na koncie funduszu emerytalnego jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Wielka szkoda, że nie można zrezygnować z opłacania składek do ZUSu na rzecz funduszu emerytalnego. Wtedy każdy zbierałby sobie na swoją własną emeryturę, o ile by wtedy życie było prostsze Smile.
A co do funduszu emerytalnego to ja od kilku lat korzystam z usług emeryturanordea.pl
Odpowiedz

ZUS jest bezpieczniejszy...
Odpowiedz

Bezpieczniejszy? Ciężko teraz powiedzieć co jest bezpiecznym i korzystnym rozwiązaniem.. ;]
Odpowiedz

(12.12.2013, 23:50)vootel napisał(a): ZUS jest bezpieczniejszy...
Będziesz bezpiecznie otrzymywać głodową emeryturę. Osobiście wolałbym zrezygnować z ZUS i inwestować te pieniądze np. w nieruchomości. Po przejściu na emeryturę miałbym z czego żyć.
Oddaj swoje podatki w ręce profesjonalistów z biura rachunkowego i zajmij się tym co lubisz w swoim biznesie.
Odpowiedz

Racja. Lepiej wziąć sprawy w swoje ręce Wink
Zobaczymy jak się rozwiąże ta sytuacja w przyszłości.
Odpowiedz

Mógłby ktoś coś więcej napisać w temacie wspomnianej niemieckiej emerytury? Dlaczego Polacy zawsze mają gorzej?
Odpowiedz

No niestety na sam ZUS nie ma co liczyć. Pytanie tylko czy IKE jest własnie najlepszym możliwym rozwiązaniem. Również jest nisko oprocentowane, ale wynika to poniekąd z obecnej niskiej inflacji, a co za tym idzie stóp procentowych. Artykuł https://www.prywatnaemerytura.pl/wszystk...zliwe.html pokazuje jednak, że dużą zaletą tego rozwiązania jest elastyczność i możliwość przenoszenia naszego IKE w najlepsze miejsce.
Odpowiedz

IKE jest dobrym rozwiązaniem. Wiadomo, że mają jakieś swoje limity itp, ale wszędzie tak jest. IKE to sprawdzona firma, więc po co szukać innych dopiero wychodzących firm z funduszem emerytalnym.
Odpowiedz

Dokładnie, a IKE przynajmniej jest znane i stawiają sprawę jasno. Nie owijają w bawełnę i wszystko masz jak należy wyjaśnione.
Odpowiedz

No tak, IKE niemota nam w głowach tylko normalnie przedstawia sytuację. Dlatego warto skorzystać z ich usług.
Odpowiedz

Mało kto teraz mota w głowie, każdy uważa żeby nie przedstawiać bzdur, bo tracą na tym klientów.
Odpowiedz

Dokładnie, nie chcą zniechęcać klientów więc przedstawiają oferty z jak najlepszej strony.
Odpowiedz

No tak, a potem wychodzi że okłamali ludzi byle ich tylko uwagę przyciągnąć.
Odpowiedz

Ciekawy wątek. Naprawdę z tego wątku można się dużo dowiedzieć.

Najlepiej jest zajrzeć na ranking indywidualnych kont emerytalnych  https://generali-investments.pl/contents...y/ike-ikze Sami możemy sprawdzić coi jak jest tak?
Odpowiedz

J na emeryturę odkładam w ppk i póki co jestem zadowolona z tych oszczędności, nie odczułam że odkładam cokolwiek a kwota na moim koncie jest już naprawdę spora
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 iAndrew & Melroy van den Berg.