• Forum finansowe oraz biznes forum poruszające tematyki takie jak: inwestycje, finanse, biznes, pomysły na biznes, własna firma, konta bankowe. W tym miejscu możesz zdobywać wiedzę ze świata finansów i biznesu lub dzielić się i wymieniać własnymi doświadczeniami, zawierać nowe znajomości biznesowe. Dołącz do nas :) Pozdrawiamy


Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 3.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Własna działalność gastronomiczna
#1
Wraz z rodzicami planujemy otworzyć własną działalność gastronomiczną nie daleko własnego domu. Otwieramy małą restaurację, zdolną pomieścić ok. 20 osób. Rodzice stracili pracę parę mc. temu przez co nie mają jak zarabiać. Wpadłem wraz z nimi na ten pomysł i mamy już lokal zakupiony. Jeszcze wszystkie formalności, sprzęt i pracownicy.

A wy w jaki sposób próbujecie jakoś zarobić?
Odpowiedz

#2
Ja cały czas stawiam na internet. To najlepsze źródło dochodu, tylko trzeba mieć swój pomysł.
Odpowiedz
#3
Jeżeli lokal ma dość dobrą lokalizację to możecie osiągnąć sukces, oczywiście trzeba zaangażowania i pracy.
Odpowiedz
#4
Taki lokal wymaga zaangażowania, bez tego nie ma co nawet próbować. Trzeba mieć też spory wkład na początek.
Odpowiedz
#5
Wymaga zaangażowania i nie tylko. Bowiem wymaga to sporej ilości czasu, dużych nerwów oraz trochę wkładu pieniężnego własnego - bynajmniej na samym początku. Ale później za to mogą być naprawdę dobre zarobki Smile
Odpowiedz
#6
ja mysle nad uzywaną odzieżą bezproblemu mozna zarobic ok 3000 do 4500 na czysto , znajomy ma lumpeks , moim zdaniem w nie ciekawym miejscu i ma ok 300 zł na dzien wiec biznes opłacalny
Odpowiedz
#7
Niestety przy restauracji trzeba zapierdzielać żeby coś wypaliło. Jak nie będzie Wam szło to idźcie do Magdy Gessler, zrobi Wam reklamę i architektura wnętrza też będzie z głowy i obejdzie się bez projektanta Smile Oczywiście najlepszy biznes jest przez internet, zarabiasz bez wychodzenia z domu Smile
Odpowiedz
#8
Może Magda Gessler jest fachowa w swojej dziedzinie, ale nie zniósłbym jej charakteru i krytyki. Chociaż niektórym restauracjom na pewno pomogła.
Odpowiedz
#9
Jej program to porażka, ale wychodzi biorącym w nim udział restauracjom na dobre. taka reklama napędza im bardzo wielu gości i jeśli lokalowi uda się utrzymać ten trend, to wtedy naprawdę można dużo zyskać.
a o swoich klientów trzeba dbać, nie warzne, czy prowadzimy restaurację, czy sklep online.
Odpowiedz
#10
Własny lokal gastronomiczny to na pewno fajna sprawa, dla ludzi którzy uważam się na tym trochę znają. Ja niestety takich predyspozycji nie posiadam.
W przyszłości też myślę o otworzeniu sklepu z dziecięcą odzieżą używaną, wiadomo dziecko kosztuje, ubranka dla malucha są strasznie drogie, a dodatkowo dzieci bardzo szybko z nich wyrastają, więc stąd ten pomysł. Chcielibyśmy sprowadzać ubranka z Anglii, nie chodzi nam o jakieś typowe najgorsze rzeczy, tylko trochę lepsze a w miarę dobrej cenie. Wydaje mi się, że coś takiego by miało sens, patrząc na drogie ceny ubrań i na to że przeciętny Polak jednak zbyt bogaty nie jest. Lumpeksy ostatnio królują, a rzadko można spotkać jakiś typowo dziecięcy, bardziej stawia się na dorosłych w tym temacie.
Odpowiedz
#11
Teraz takie czasy, że o klienta trzeba naprawdę walczyć, generalnie widać, że niektóre lokale po prostu upadają. Ostatnio nawet taki przykład tez z tej branży. W mojej miejscowości niedużej zresztą, dwaj młodzi chłopcy wynajęli lokal praktycznie w centrum miasta, z tym że to boczna mała uliczka. Chcieli robić coś takiego jak świat naleśników, dodam, że w mieście było to pierwsze i jedyne takie miejsce, no właśnie było... bo padło jeszcze tak naprawdę zanim zdążyło się to porządnie rozkręcić. Wiem, że ten lokal reklamował się jeszcze przed otwarciem, stąd ja też wiedziałam, że coś takiego ma powstać. Pomysł jednak zupełnie się nie przyjął, jaki z tego wniosek? Ludzie wolą zrobić naleśniki w domu? Czy miejsce było nie za bardzo przemyślane. Coś jednak klientów nie zachęciło.
Odpowiedz
#12
Mnie ostatnio przedsawiono projekt dan gotowych do spozycia na wynos. Ceny ekonomiczne i czasem nie oplaca samemu sie gotowac. To tak poza tematem....

A odnosnie twojego pomyslu to jak najbardziej. Co prawda restauracje jeszcze nie maja popularnosci na tle innych krajow UE ale to bedzie sie rozwijac. Zycze sukcesu
Odpowiedz
#13
Restauracja to ciężki temat. Moim zdaniem warto zrobić, coś czego nie ma w okolicy. Czyli tematyczny obiekt tylu graciarnia, piwnica, trupiarnia, cmentarzysko Wink coś co się kojarzy i wygląda w środku inaczej niż 99% okolicznych restauracji czy pubów.
Odpowiedz
#14
A macie jakieś doświadczenie w gastronomii?

Może etat jakiś za sobą?

A czy któreś z Was prowadziło już działalność gospodarczą? Myślenie etatowca i biznesmena bardzo się różni, co etatowcy zwykle ignorują. A to czynnik, który też wpływa na to czy biznes gastronomiczny Wam wypali czy nie.

Na sukces wpływa bardzo wiele czynników, od lokalizacji, menu, obsługi, po wystrój. Nie można powiedzieć jednoznacznie czy się uda czy nie.

Osobiście uważam, że to ciężki kawałek chleba.
Odpowiedz
#15
Programy Pani Gessler są dobrą szkołą do nauki. Najlepiej obejrzeć każdy odcinek 5 razy i wyciągnąć wnioski, co się liczy, żeby biznes gastronomiczny ruszył.

Znam też restaurację, którą Pani G. ratowała i słyszę opinie negatywne. A wszystko przez to, że knajpka wraca do swoich starych nawyków: oszczędza na porcjach, wokół jedzenia meszki latają. Można znać zasady a i tak spaprać sprawę.
Odpowiedz
#16
ja również zaczynam próbować swoich sił z własną działalnością gospodarczą, interesuję się obecnie programem partnerskim cupsell, który oferuje możliwość założenia bez formalności sklepu internetowego. Mógłbym na nim sprzedawać koszulki z wygenerowanymi przez siebie wzorami.
Odpowiedz
#17
Gastronomia to wciąż bardzo dobra branża. Natomiast przy restauracji, która pomieści 20 osób nie zorganizujesz żadnych przyjęć okolicznościowych. W ten sposób odpadają Ci zyski np. z osiemnastek, urodzin, chrzcin i innych tego typu okazji. Menu powinno być w miarę ograniczone tak, by składniki były wciąż świeże. Wydaje mi się, że pomysł może wypalić. Warto jednak podejść do tego rozsądnie. Osobiście zdecydowałbym się na otworzenie pubu z taką ilością miejsca. Wyższy zysk ze względu na serwowanie alkoholu + przekąski, jedzenie etc.
Odpowiedz
#18
Gastronomia to oczywiście branża, która zawsze będzie potrzebna. Kluczem jest nie tylko odpowiednia kuchnia, ale też lokal. np.lokale, w których nie ma odpowiedniej wentylacji są u mnie z miejsca skreślone. Przecież są takie firmy jak AC Klimat, które pomagają ogarnąć takie rzeczy. Nie ma chyba nic gorszego, kiedy idziesz na spotkanie biznesowe i wracasz do biura pachnąc tym co jadłeś.
Odpowiedz
#19
Zgadzam się ale, dobra kuchnia to tylko początek drogi w biznesie gastronomi, wiele restauracji zapomina o podejściu do klienta i wpada w stagnacje z wszystkim i zatrzymuje się na czasach komuny, właściciele powinni iść z duchem czasu i dbać o wystrój i wiele innych elementów które wpływają na sukces w tej branży.
Odpowiedz
#20
Dokładnie tak, nie można serwować klientom przez kolejne 20 lat kotletów schabowych, trzeba umieć zainteresować, iść z duchem czasu, wiedzieć co jest modne na rynku, próbować nowych kuchni, nieco egzotyki nie zaszkodzi.
Odpowiedz
#21
Dla przykładu napiszę, że znam pewną restaurację wegetariańską, gdzie właściwie zawsze są klienci i dużo z nich tak jak ja, nawet nie są wegetarianami. Po prostu świetne jedzenie i szybka obsługa sprawia, że lokal ma stałych i wciąż nowych klientów.
Odpowiedz
#22
jeżeli jesteś dobry i wiesz że to jest to co chcesz robić to podejmij wyzwanie kwestia odpowiedniego biznesplanu
Odpowiedz
#23
Opłacalność zakładania lokalu gastronomicznego w dużej mierze zależy od tego gdzie się znajdujemy. Osobiście mieszkam w centrum miasta, gdzie taka działalność skazana by była na upadek z powodu przesytu restauracji i fast foodów, natomiast w małej wsi będzie to bardzo dobra inwestycja.
Odpowiedz
#24
Wszystko sobie wykalkulowałem i postanowiłem założyć niewielką knajpę, takiego profilu w moim mieście jeszcze nie ma. Wink Tylko mam problem z zakupem sprzetu gastronomicznego, bo nie wiem, na jaką firmę się zdecydowac. Dużo czytałem o Tanake - http://www.tanake.com.pl/, może ktoś ma od nich sprzęt?
Odpowiedz
#25
To może na jakimś portalu specjalistycznym warto zapytać , ja nie znam tej firmy.
Odpowiedz
#26
gastronomia to ciezki biznes, ale jezeli sie czyms wyroznisz sposrod innych lokali to masz szanse na sukces Smile promonuje wprowadzic rezerwacje stolików przez booking-please, to sie dobrze sprawdza Smile
Odpowiedz
#27
Założenie własnej restauracji jest dobrym pomysłem, pod warunkiem, że:
po pierwsze - zadbasz o przystępne ceny,
po drugie - zatrudnisz kucharzy, którzy będą dobrze gotować,
po trzecie - w Twojej okolicy nie znajdować się będzie tysiąc innych restauracji.

Duże znaczenie ma również okolica, wiadomo, że w centrum miasta restauracja będzie miała więcej gości, aniżeli na jego obrzeżach.
Odpowiedz
 Podziękowali: arekpyta
 

Ostatnie tematy użytkownika Kalosz
WątkiDataOdpowiedzi




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Biznes Forum

Forum biznesu i finansów. Masz dobry pomysł na biznes? Dobrze trafiłeś! Na biznes forum zawsze znajdziesz pomoc. Wejdź również na nasze forum finansowe by się poradzić, podpowiemy Ci jakie oferty finansowe możesz wybrać, aby zwiększyć swoje zyski.

Linki

  • Siepomaga.pl: wolontariat, pomoc dzieciom, potrzebującym, zwierzętom