Chyba każdy zna tego typu reklamę, która po wejściu na jakąś stronę otwiera się w pełnym oknie zasłaniając wszystko. Mnie osobiście takie reklamy denerwują i szybko szukam krzyżyka do jej zamknięcia. Ciekawi mnie natomiast jaka jest skuteczność tych reklam. Z jednej strony są bardzo denerwujące, z drugiej jednak strony, muszą być opłacalne bo inaczej nikt by nie wykupował takiej usługi. Czy ktoś wie jak jest z ich skutecznością, czy były robione jakieś badania ?
Wydaje mi się, że nie chodzi tu o same klikanie w reklamy. Takie duże, wkurzające reklamy powodują że dana marka zapada w pamięć. Takie coś się chyba nazywa budowanie świadomości klienta (chyba). Przykładowo, wchodzę na onet a tam wielka reklama Skody. Ciekawe ilu ludzi takich jak ja, odwiedzających portal chce kupić w tym momencie samochód i ta reklama skłoni go do tego by kupił Skodę?
Teraz takie reklamy nie są zbytnio skuteczne wiele osób ma adblocka i po reklamie - ja z niego korzystałam od paru lat.
Też mnie to zastanawia jaki jest sens takiego badziewia. Ja też mam wtyczkę do blokowania reklam.
takie reklamy maja bardzo małą skuteczność dlatego są bardzo tanie